Mac az irodában?

850 300 iBrumi

Az esztétikum és a profizmus mellett több okunk is van támogatni az ötletet, hogy Apple termékekre álljon egy vállalkozás. Az OS X támogatja ugyanis a leginkább az újgenerációs vállalkozások termelékenységét.

Erő és teljesítmény, ez a kettő ami eszközvásárlásnál érdekel bárkit, ezen túl minden hozzáadott érték és ebben a Mac borzasztó erős. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egy év alatt csak az üzleti felhasználókból 25 milliárd $ bevétele származott az Applenek, ami a cég forgalmának a 14%-át teszi ki. Nem véletlenül sikeres az üzleti felhasználókra épülő stratégiája, hiszen a Mac nem egyszerűen a legjobb hardverből és szoftverből áll, de a létező legszélesebb szolgáltatásokat is nyújtja az üzleti felhasználóknak. Várhatóan a jövőben még ennél is jobban ráerősít az Apple termékek irodai/vállalati/üzleti fejlesztésére, ezért kötött stratégiai megállapodást az IBM-mel és a CISCO-val. Az utóbbi célja, hogy a CISCO által fejlesztett hálózatokat is gond nélkül használhassák, míg az IBM-mel történő együttműködéstől azt várják, hogy több vállalati felhasználóhoz jutnak el a termékeik.

A Macre váltás oka az esetek döntő többségében, a Windows alapú PC-k használati nehézségei és alacsony hatékonyságú üzemi tapasztalatok. A Windows lassú, de ha nem, akkor lassul. A biztos lassulás lassan, de biztosan megnehezíti a munkát. A rendszeres hálózati fennakadások, a gépek váratlan leállása, leszakadása a hálózatról, szerverről, nyomtatóról Windows alatt szinte mindennapos problémák. Ezzel szemben a Apple hardverek elnyűhetetlenek, az OS X stabil. “Az elmúlt 10 év hibalistája – egy 15 fős cégnél, ahol mindenki Macet használ – egy merevlemez és egy tápegység.” – állítja egy utazási iroda vezetője és tény, hogy a Macek jól tartják az árukat, kiemelkedő minőségűek, a legtöbb alkalmazás elérhető rajtuk. Letisztult, egyszerű, ami kívül, az belül is jellemzi: szép, jól használható. Az Apple üzleti kiegészítői, OS X alkalmazásaival hatékony segítséget nyújtanak a munkavégzéshez és, ami egyáltalán nem mellékes, hogy nem kell a vírusokkal bajlódni, nem kell vírus kereső szoftverre költeni.

Talán furcsa lehet költséghatékonyságról beszélni az Apple termékek esetében, de pont az irodai felhasználás, ahol igazán megéri az árát, nem csupán a fent felsoroltak miatt, hanem mert egy Mac-hez jár az Apple irodai csomagja és az operációs rendszer is és folyamatos, díjmentes frissítés a legújabb verziókra. Amennyiben egy PC-hez hivatalosan megvásároljuk az Office csomagot, a különböző programcsomagokat, szoftvereket a komplett gép ára néha még drágább is, mint egy Mac esetében. Egy felmérés szerint a dolgozók jobban megbecsülik az Apple termékeket, a sajátjuknak tekintik, ezért jobban vigyáznak az állapotukra, ami így tovább tud hasznot termelni.

Ha munkahely, akkor számtalan szoftver, program, eszközre van szükség: bérszámfejtéstől kezdve a grafikus- és vágó programokig, a képszerkesztőkön túl számtalan olyan program van, amit munkához használunk. A megszokott programoknak megvan a Mac-es verziója (Office, OpenOffice, Adobe), de sok programnak csak Windows-os változata létezik, ami nem probléma, hiszen fel lehet építeni egy olyan hibrid rendszert a Mac-en, aminek segítségével egy virtuális Windowson keresztül használhatjuk az adott programot. Vagy akár a Mac hardverére is fel lehet telepíteni Windowst. Viszont az Os X-en futtatott távoli asztal sokkal biztonságosabb, hiszen az alkalmazással csak egy szerverre lépünk fel, ahol használjuk az adott programot, így, ha a laptoppal történik valami (ellopják, elveszítjük), az általában céges adatokat tartalmazó program biztonságban lesz. Ez utóbbi nem csak Mac-es eszközökön megvalósítható.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen hatékonyságot növelő, munkát megkönnyítő eszközöket lehet használni Macen.